2.3. Tahto Vanhemmuuteen

Suhteen, minkä tahansa suhteen, muodostumisen lähtökohtana on toisen kunnioitus. Lapset ovat erittäin hyviä tunnistamaan toisen tunteita, vaikkeivat osaisikaan vielä sanoittaa niitä. Myös lapsen toisen vanhemman vähätteleminen on lapseen ja hänen verkostonsa vähättelyä, johon lapsen on vaikea regoida muutoin kuin puolustautumalla.

Jokainen lapsi käyttäytyy joskus hankalasti: hermostuu, kiukuttelee ja turhautuu. Se on hyvä. Sopiva määrä turhautumista saa ponnistelemaan ja kasvua ja kehitystä liikkeelle, kunhan onnistumisen kokemuksiakin on riittävästi.On hyvä, että kotona on ilmapiiri, jossa kaikenlaisten tunteiden näyttäminen on turvallista ja luvallista – vaikka joskus suutunkin, minua rakastetaan eikä hylätä. Lapsen on tärkeää oppia esittämään omia mielipiteitä ja saada kehitystasonsa mukaisia mahdollisuuksia tehdä itseään koskevia päätöksiä ja valintoja. Tunteet ovat sallittuja, mutta niiden sopivaa ilmaisua on opeteltava. Rajojen asettaminen luo turvallisuutta myös uuperheessä, mutta uusperheessä on ensiperhettä tärkeämpää sopia vanhempien kesken ne rajat,joilla kullakin vanhemmalla on oiekus asettaa rajoja. Lapsen mukaan ottaminen rajoista sopimiseen auttaa silloin kun lapsi on jo sen ikäinen,että pystyy niistä keskustelemaan.

On paljon merkitystä sillä, mikä ikäinen lapsi tai nuori on kun perhettä lähdetään rakentamaan. Nuoren tehtävä on itsenäistyä, joten hän tuskin kaipaa perheeseensä uutta vanhempaa.


Osioon liittyvät tehtävät:

  • Voimavarakartoitus
  • Huippuhetki

Scroll to top