2.5. Ex-elämän merkitys vanhemmuuteen

Uusperheissä on yleensä väistämätöntä,että perheen verkostoon kuuluu myös oma tai kumppanin ex-puoliso lapsien kautta. Myös lasten elämässä on läsnä useampia mahdollisesti erilaisia toimintakulttuureja ja vanhemmuuden malleja.

Eija Rahkonen, sosiaalityöntekijä, uusperheneuvoja, Helsingin perheneuvola

On selvää, että toiset lapsiin liiittyvät asiat pitää sopia yhdessä lapsen toisen huoltajan kanssa. Mutta monesti tuntuu siltä, että puuttuminen ei liity vain lasten asioihin. On hyvä keskustella oman kumppanin kanssa näistä asioista ja muodostaa niihin yhteinen näkökulma. Onko teillä kirjattu yhdessä ylös asioita, joihin ex-puoliso saa ja ei saa vaikuttaa?

Saattaa tuntua naivilta sanoa, että joidenkin asioiden kanssa pitää tulla toimeen. Välillä entisen kumppanin vaikutusta omassa perheessä on vaan täysin mahdotonta sietää ja pienetkin virikkeet on liikaa. Tällöin on paras rajata kanssakäymistä siten, että kommunikointi rajoittuu vain joihinkin viestintäkanaviin ja niihin ihmisiin, joiden tulee olla mukana lapsen turvallisuuden takaamiseksi. Ja rajoittaa viestintä koskemaan vain lasten asioita. Toisaalta jonkun ihmisen mukaan liittäminen esimerkiksi WhatsApp- ryhmään voi auttaa hyvinkin paljon paitsi viestejen asiallisena pysymisessä, myös mahdollisessa mustasukkaisuuden tunteessa. Teidän perheenne luo teidän perheenne rajat.


Osioon liittyvät tehtävät:

  • kartoitustehtävä asioista, joihin teidän perheessänne koette ulkopuolisten puuttuvan

Scroll to top