2.6. Oma jaksaminen vanhemmuuden rooleissa

Usein kysytään, pitääkö kumppanin lasta rakastaa. Yksiselitteinen vastaus asiaan on,että Ei, ei tarvitse. Jokaisen tavalla tai toisella vanhemman roolissa olevan velvollisuus kuitenkin on käyttäytyä aikuisesti.

Aikuisen käyttäytymisen kanssa painivat oikeasti aivan kaikki erilaisissa vanhemmuuden rooleissa olevat ihmiset, eivät vain uusperhevanhemmat tai bonusvanhemmat. Etenkin tilanteissa, joissa on ylimääräistä kuormitusta; vauvan kanssa valvomista, koronan aikaista etäkoulun käyntiä tai vaikkapa ulkopuolelta kotiin kantautuvaa stressiä, on normaalia vaikeampaa olla pölläyttämättä omaa pahaa oloaan koko perheen niskaan. Tästä jokainen sitten reagoi omalla persoonallisella tavallaan ja omien tunnekäsittelytaitojen pohjalta. Joku toinen on syrjäänvetäytyvät, toinen agressiivinen.

Kun pystymme sijoittumaan omaan sietoikkunaamme; siihen tilaan,jossa olemme tarpeeksi levänneitä, tarpeeksi rauhassa, tarpeeksi aktiivisia, tarpeeksi vähän kuormittuneita, siis tarpeeksi ok, pystymme toimimaan rakentavasti ja toiset huomioiden. Jos tämä vaatii erillisten asuntojen pitämistä, on tämä erittäin hyvä vaihtoehto. Usein kuitenkin joudumme turvautumaan pienempiin keinoihin vaikuttaa omaan jaksamiseemme.


Osioon liittyvät tehtävät

  • Oletko vihainen vanhempi?
  • 10*60sek
  • vanhemmuuden rooleihin palaaminen

Saat tukea kurssin käymiseen ja uusperhe-elämään myös näistä linkeistä:

Scroll to top