💥Eduskuntavaalien lähestyessä jaamme Suomen Uusperheiden Liiton perhepoliittiset tavoitteet.💥

  1. Tilastokeskuksen määritelmän mukaan uusperhe on pariskunta, jonka kanssa asuu yksi tai useampi alle 18-vuotias lapsi parin aikaisemmista liitoista.

    Eli tilastokeskuksen mukaan noin joka kymmenes lapsiperhe on uusperhe, vaikka todellisuudessa määrä on paljon suurempi. Tilastokeskuksen määritelmässä lapsi lasketaan kuuluvaksi vain yhteen kotitalouteen, vaikka lapsi tosiasiallisesti asuisikin kahdessa taloudessa. Tästä syystä moni uusperhe jääkin tuen ulkopuolelle.

    Uusperhe on siis tavallinen perhe, mutta tuki- ja palvelujärjestelmämme eivät sitä vielä käytännössä tunnista.
  2. Vanhemmuuslain (775/2022) mukaan lapsella voi olla enintään kaksi oikeudellista vanhempaa.Kuitenkin esimerkiksi uusperheessä lapsella voi olla jopa kolme tai neljä tosiasiallista vanhempaa. Eli tämänhetkinen lainsäädäntö ei mahdollista kaikille lapsille oikeusturvaa kaikkiin merkityksellisiin ihmissuhteisiin. Mahdollistamalla oikeudellinen vanhemmuus kahta useammalle aikuiselle turvataan lapsen elatus sekä oikeus kaikkiin tosiasiallisiin vanhempiin.
  3. Toimiva parisuhde on lastensuojeluteko ja se myös tukee koko uusperheen hyvinvointia. Mahdollistamalla riittävän ja varhaisen tuen pariskunnille mahdollistetaan hyvinvoiva uusperhe.

    Parisuhde on uusperheen ydin. 🧡
  4. Rakenteellinen vieraannuttaminen tarkoittaa sitä, että yhteiskunnan palvelurakenteet ja tukipalvelut mahdollistavat perhepalvelut vain yhteen osoitteeseen eli siihen, jossa lapsi on kirjoilla. Tällä hetkellä muun muassa asumistuki, koulukyydit, perheneuvolan tai lapsiperheiden tukipalvelut määräytyvät siis lapsen virallisen osoitteen mukaan, jolloin etävanhemman näkökulmasta voidaan puhua yhteiskunnan rakenteellisesta vieraannuttamisesta.
  5. Mahdollistamalla lapselle kaksi osoitetta voidaan luopua etä- ja lähivanhemmuuden käsitteistä. Lisäksi kaksi osoitetta mahdollistaa lapselle esimerkiksi koulukyydit molemmista kodeista sekä varhaiskasvatuksen ja muut palvelut molempien kotien läheltä.
perhepoliittiset tavoitteet 1
Yhteiskunnassa tunnistetaan ja tunnustetaan monimuotoiset uusperheet
perhepoliittiset tavoitteet 2
Lapsen oikeus merkityksellisiin ihmissuhteisiin, kuten kaikkiin vanhempiin ja sisaruksiin sekä isovanhempiin.
perhepoliittiset tavoitteet 3
Parisuhteen riittävä tuki mahdollistetaan ennaltaehkäisevästi ja matalalla kynnyksellä.
perhepoliittiset tavoitteet 4
Palvelujärjestelmien rakenteelliseen vieraannuttamiseen puututaan.
perhepoliittiset tavoitteet 5
Vuoroasuvalle lapselle mahdollistetaan kaksi osoitetta, jolloin pystytään luopumaan etä- ja lähivanhemmuuden käsitteistä.
perhepoliittiset tavoitteet 6
Elatusapuohje päivitetään huomioimaan vuoroasuminen
Jaa: