Huoltajuudella tarkoitetaan lyhyesti lapsen asioista päättämistä. Lapsen huoltaja vastaa lapsen hoidosta, kasvatuksesta, valvonnasta ja muusta huolenpidosta. Vain huoltajalla on oikeus saada tietoa lapsesta eri viranomaisilta.

Jos vanhemmat eroavat, tulee lasten huoltajuudesta sopia. Yleisintä eroamisen jälkeen on yhteishuoltajuus. Tämä tarkoittaa, että vanhemmat yhdessä päättävät lasta koskevista tärkeistä asioista, kuten kasvatuksesta, terveydenhoidosta tai matkustamisesta. Lapsen elämän päivittäisistä asioista päättää se, jonka luona lapsi asuu. Jos vanhemmat ovat yhdessä lapsen huoltajia, ei toisella vanhemmalla ole oikeutta muuttaa lapsen asuinpaikkaa ulkomaille ilman toisen vanhemman suostumusta, vaikka lapsi asuisi hänet poisvieneen vanhemman luona. Jos lapselle haetaan passia, täytyy myös toisen vanhemman allekirjoittaa passihakemus.

Jos yhteishuolto ei onnistu eroamisen jälkeen, voi toinen vanhemmista hakea lapsen yksinhuoltajuutta. Se tarkoittaa sitä, että yksinhuoltajavanhempi voi päättää yksin lasta koskevat asiat niin, että hän ei neuvottele toisen vanhemman kanssa. Kaikissa tilanteessa pitää kuitenkin huomioida, että lapsella on oikeus tavata molempia vanhempiansa.

Lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut sekä lapsiperheiden etuudet kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalle. Lapsen huoltoon ja tapaamisoikeuteen liittyvistä asioista vastaa oikeusministeriö.

Vanhemmat vastaavat lapsen elatuksesta

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen, josta vastaavat hänen vanhempansa kykyjensä mukaan. Vanhemmat ovat vastuussa lapsen elatuksesta siihen saakka, kun tämä täyttää 18 vuotta.

Elatusapuun liittyvistä asioista vastaa oikeusministeriö. Oikeusministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat julkaisseet ohjeen lapsen elatusavun suuruuden laskemiseksi:

Yhteistyössä Pro Laki ja Supli
Jaa: