Äitikäsite ja äitiys ovat helppoja ja kliinisiä asioita. ”Äiti on biologinen tai sosiaalinen naaraspuolinen jälkeläistensä vanhempi.” (Wikipedia)

 No ei ole helppoa, eikä kliinistä. Äitiys on kaikkea muuta. Toista yhtä tunnepitoista sanaa on hankala löytää. Ketä saattaa raavas mies sodassa huutaa avukseen? Ketä lapsi kaipaa vuoteensa vierelle, kun mörkö on kaapissa tai sängyn alla? Kuka on se paskakasa, joka saa silmittömän vihan kasvoilleen, kun teini ei saakaan niitä viimeisintä huutoa olevia tuohivirsuja? Ja seuraavassa hetkessä kuka on se maailman paras ihminen, kun ”nää housut on aivan ihanat”? Kuka ottaa vihat niskoilleen, kun asettaa lapselle rajan, peräseinän, ein? Kuka pakahtuu onnesta, kun lapsi halaa tiukasti tarhapäivänsä jälkeen?

Olet omallesi (ja tällä tarkoitan myös ei-biologisia) se tärkeä, turvallinen, rakastava ja ymmärtävä äiti. Vaikka välillä lapsen teoista ja reaktioista sitä ei ole edes rivien välistä luettavissa, sitä sinä kuitenkin olet. Kun on asiaa, tarvetta, huolta, murhetta tai iloa, sinä olet se henkilö jolle lapsi tunteensa mieluiten jakaa.

Sinulla on syli, joka ei kulu käytössä. Välissä voimasi voivat olla lopussa, mutta eivät ne ole. Jostain löytyy kuitenkin pikkuriikkisen lisää, jos tuo sana -äiti- sitä vaatii. Jos voimat ovat vähänä, onneksi sinun ei tarvitse olla yksin. Apua, vertaisuutta, neuvoja ja ratkaisuja löytyy aina, jos niitä tahtoo.

Täydellinenhän sinä et ole. Eikä sinun tarvitsekaan olla. Välillä toimet ja tunteet menevät ihan huolella päin honkia. Äitiyttä on myös oppia virheistään. Oppia olemaan ruoskimatta itseään. Oppia toimimaan seuraavalla kerralla toisin. Ja jos taas menee lepikköön, oppia taas uudelleen. Sinä saat epäonnistua. Sinä saat olla epävarma. Sinä saat olla hauras. Sinä saat olla väsynyt. Sinä saat olla ihminen. Suhteesi lapseen on niin tiukka, että se kestää kuitenkin kaiken. Äitiyden haaste on siinä, miten saat lapsen edun oman etusi edelle heikkoinakin hetkinä. Apua on aina tarjolla ja saatavissa monessa muodossa, jos huomaat, että lapsen etu sitä vaatii. Avun pyytäminen ja hankkiminen lapsen hyväksi on suurinta voimaa, mitä äidin sydämessä on.

Ei ole helppo rasti teillä äideillä ei. Mutta hattua nostan ja korkealle teidän suurelle sydämellenne, johon mahtuu niin paljon asioita. Toivotan valtavasti jaksamista, voimaa ja rohkeutta arjen pyörittämiseen, lasten kasvattamiseen, rajojen luomiseen, turvallisuudentunteen asettamiseen, itsenne kehittämiseen.

Olet tärkeä! Muista se!

Murrossa 1.5.2021

Kirjoittaja  Tomi Matila on uusperheen isä, Suomen Uusperheiden Liiton luottamushenkilö ja vertaisohjaaja sekä yrittäjä

                                                                                                                                

Jaa: