Sen olon huomaa heti, kun some alkaa täyttyä mainoksista: maailman parhaalle äidille, muista äitiä ihanalla lahjalla, vielä ehdit – enää hetki äitienpäivään! Hampaat alkavat kiristyä, otsa kurtistuu, rinnassa puristaa ja kumppanille tulee tiuskittua tavallista enemmän. Bonuslasten jättämien leivänmurujen siivous keittiössä alkaa ärsyttää, ja puhtaiden lastenvaatteiden viikkaus kaappiin nostaa kyyneleet silmiin. Äitienpäivä voi olla lapsettomalle bonusäidille kipeä paikka, joka saa pohtimaan omaa merkitystä koko uusperheessä.

Harva bonusäiti haluaa viedä biologisen äidin paikkaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö äitienpäivä voisi tai saisi aiheuttaa kateutta, surua tai jopa katkeruutta. Joillekin äitienpäivä on kipeä muistutus oman lapsen kaipuusta, toisille surun paikka siitä, että oma puoliso on saanut elää toisen naisen kanssa läpi jotain ihmeellistä, jota ei itse saa vielä tai ehkä koskaan yhdessä kokea.

Facebookin bonusäitiryhmissä saa usein lukea, kuinka lapsettomasta bonusäidistä muodostuu perheen arjessa itsestäänselvyys. Oletetaan, että hän on aina valmis ilmainen lapsenvahti, joka sopeutuu kaikkeen, koska ei saa aitoa vaikutusvaltaa omassa kodissaan. Hän ottaa rauhallisesti vastaan lasten äidin inhottavan käytöksen, vaikka sisällä kiehuisi kuinka, eikä häntä oteta todesta, jos hän esittää kehitysehdotuksia lasten kasvatukseen. Jos ei muu auta, niin aina voi vetää ”et sä mitään tiedä, kun sulla ei ole lapsia” -kortin, joka taatusti satuttaa ja syvältä.

On tärkeä muistaa, että jokaisella ihmisellä on luontainen tarve tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi sellaisena kuin on. Meillä suomalaisilla on paha tapa vältellä hankalista asioista puhumista – ja mikä olisikaan hankalampaa kuin lapsettoman bonusäidin haastavat tunteet äitienpäivän aikaan? Jättämällä bonusäidin yksin näiden tunteiden kanssa vahvistaa kuitenkin vain kuilua, jonka ne synnyttävät uusperheen sisälle. Entäpä, jos tunteille antaisikin tilaa ja ottaisi ne vastaan uteliaasti: mitä tämä tunne kertoo minusta, sinusta ja meistä?

Tunteet kertovat meille nimittäin aina tarpeista. Etenkin lapsettomalla bonusäidillä, joka toivoo omaa biologista lasta, voi äitienpäivä nostaa pintaan vahvoja tunteita juuri oman lapsen kaipuun vuoksi. Tunteet kertovat myös siitä, että jokin asia on meille tärkeä: mitä suurempi tunne, sitä tärkeämpi asia. Me bonusäidit, lapsettomatkin, olemme valinneet elämäämme puolison lisäksi tämän lapset. Olemme sitoutuneet heihin jokainen omalla tavallamme, mutta haluan uskoa, että suurin osa meistä tahtoo sisimmässään aidosti lasten parasta ja tekee arjessa parhaansa uusperheen eteen.

Kun kiintyy toisen lapsiin ja parhaimmillaan hoitaa arjessa äidin kaltaista roolia, voivat arvottomuus ja ulkopuolisuus nousta äitienpäivänä raa’asti pintaan – nähdäänhän minunkin panokseni tässä perheessä? Olenhan minäkin arvostettu, rakastettu ja tärkeä? Tukahdutettuna nämä tunteet syövät bonusäitiä sisältä, kasvattaen arvottomuuden ja ulkopuolisuuden tunteita. Kun tunteille antaa puolestaan tilaa, ne tulevat nähdyksi ja kohdatuksi sekä pääsevät vapautumaan mielestä ja kehosta.

Kunpa muistaisimme kääntää katseen säännöllisesti siihen, mitä positiivista bonusäidit tuovat perheen arkeen. Me olemme nimittäin usein niitä, jotka laittavat laastarit haavoihin, huolehdimme, että unilelut ja muut aarteet ovat kodin vaihdon hetkellä mukana, opetamme kärsivällisesti arjen tärkeitä taitoja sekä kuuntelemme lasten supattamat salaisuudet ja sydänsurut lempeydellä. Kiitos kantaa arjessa pitkälle ja vaikuttaa positiivisesti koko perheen ilmapiiriin. Milloin viimeksi kaappasitte teidän perheen bonusäidin lämpimään halaukseen ja sanoitte kiitos kaikesta?

Priska Autio on sisällöntuotannon yrittäjä ja tuleva life coach, jonka intohimona on kirjoittamisen lisäksi hyvinvointi. Kolme kulttuuria yhdistävän uusperheen bonusaikuinen ja positiivinen herkkis, joka haluaa nähdä maailmassa mahdollisuuksia.

#supliblogaa


5 keinoa huomioida lapseton bonusäiti äitienpäivän aikaan:

  • Ole läsnä ja kuuntele. Joskus olkapää on paras lahja, jonka bonusäidille voi antaa. Jos huomaat, että toisella kiristää hermoa, kysy, mitä kuuluu ja miltä tuntuu. Kuuntele vastaus tuomitsematta tai neuvomatta. Aina ei tarvitse löytää ratkaisua, vaan riittää, että toinen saa purettua tunnetta auki.

  • Ota aikaa kahdestaan ja hemmottele kumppaniasi hänelle mieluisalla tavalla. Kerro, kuinka tärkeä hän on sinulle ja lapsillesi sekä muistuta, että hänellä on tärkeä rooli uusperheessänne.
  • Mikäli lapset ovat teillä osan tai koko äitienpäivän, kysy myös bonusäidin mielipidettä siihen, kuinka päivää vietetään.

  • Kirjoita lasten kanssa ylös kymmenen asiaa, joista olette juuri teidän perheenne bonusäidissä kiitollisia. Voitte askarrella nämä esimerkiksi kortiksi.

  • Mikäli bonusäidin muistaminen äitienpäivänä ei tunnu luontevalta, voitte viettää bonusvanhemman omaa erityispäivää vaikkapa Uusperheiden päivänä 16.9.

Jaa: