Vähintään joka kolmas suomalainen lapsiperhe on tavalla tai toisella monimuotoinen. Lapsia saadaan eri tavoin ja eri kokoonpanoissa. Vanhemmat myös eroavat ja muodostavat uusia perheyksiköitä. Perheessä voi olla useampia vanhempia, kulttuureita ja kieliä. Joskus joku perheejäsenistä menehtyy. Yhä useampi lapsi tuodaan varhaiskasvatukseen vuorotellen kahdesta eri osoitteesta.

Nämä lapset ja heidän vanhempansa ovat tuttu näky varhaiskasvatuksessa. Jokaisella lapsella ja perheellä on oma tarinansa, ja sitä kannattaa kuunnella tarkasti. Monesti perhemuotoon liittyy kuitenkin myös erityisiä kysymyksiä, joista ammattilaisen on hyvä olla tietoinen. Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -oppaassa keskitymme kymmeneen eri perhemalliin.

Näitä perheitä ovat:
Adoptioperheet
Sijaisperheet
Yhden vanhemman perheet
Uusperheet
Monikkoperheet
Sateenkaariperheet
Kahden kulttuurin perheet
Tahatonta lapsettomuutta kohdanneet perheet
Lapsen kuoleman kohdanneet perheet
Vanhemman kuoleman kohdanneet perheet

Opas on tarkoitettu työn tueksi kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille, erityisesti varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Oppaan on koonnut kymmenen perhejärjestön yhteinen Monimuotoiset perheet -verkosto. Monimuotoiset perheet -verkoston työntekijät ja verkostoon kuuluvat järjestöt vastaavat mielellään mahdollisiin kysymyksiin ja konsultaatiopyyntöihin.

Toivotamme antoisia lukuhetkiä monimuotoisuuden parissa!

Oppaan painettu versio julkaistaan myöhemmin tänä syksynä. Voit tilata painetun oppaan ennakkoon täyttämällä tämän lomakkeen. Postitamme oppaat heti, kun ne saapuvat painosta. Jos haluat tilata enemmän kuin kaksikymmentä opasta, ota yhteyttä [email protected]

Lataa täältä itsellesi Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas

Jaa: