Suositut Uusperhelomat kokoavat lomakohteisiin samassa tilanteessa olevia perheitä ja pariskuntia. Tuetulla lomalla on mahdollisuus koko perheen voimin saada eväitä uusperheen arkeen, parisuhteeseen ja vanhemmuuteen. Tavoitteena on tukea uusperheitä perheytymisprosessissa loman aikana. Uusperhelomat ovat viiden vuorokauden lomia täysihoidolla.

Vuoden 2023 lomien haku on julkistettu!

Vanhemmille on lomilla vertaisryhmätoimintaa päivittäin klo 9.00-12.00 tai erikseen lähetettävän lomaohjelman mukaisesti. Toivomme kaikkien lomille valittujen osallistuvan kurssitoimintaan. Kurssin ajaksi on järjestetty lastenhoito kaikille osallistuville perheille. Kurssi on monille osallistujille silmien avaaja, ymmärryksen lisääjä ja loman suola ja pippuri.

Vuoden 2023 Yhteistyölomat:

AjankohtaTeemaYhteistyökumppaniKohdeHakuaika päättyy 
26.06.2023 – 01.07.2023Vertaisloma lapsiperheilleSuomen Uusperheiden Liitto ryTanhuvaaran Urheiluopisto26.03.2023LOMATUKIHAKEMUKSEEN
30.07.2023 – 04.08.2023Vertaisloma lapsiperheilleSuomen Uusperheiden Liitto ryLiikuntakeskus Pajulahti30.04.2023LOMATUKIHAKEMUKSEEN
30.07.2023 – 04.08.2023Vertaisloma lapsiperheilleSuomen Uusperheiden Liitto rySport & Spa Hotel Vesileppis Oy30.04.2023LOMATUKIHAKEMUKSEEN

Linkit siirtävät sinut MTLH:n sivuille lomahakuun.

Vertaisryhmät uusperhelomalla

Vertaisryhmät kokoontuvat joka päivä lomakohtaisen aikataulun mukaan. Ryhmässä pohditaan yhdessä toisten kanssa parisuhteen kiemuroita ja selviytymiskeinoja. Kuullaan, miten muut ovat kohdanneet uusperhe-elämän käänteitä ja saadaan eväitä jaksamiseen vanhempina uusperheen arjessa. Usein kuitenkin tärkeimpänä koetaan uusperheen erityiskysymykset, kuten suhteet entiseen puolisoon, huoltajuuskysymykset, tapaamisoikeuskäytännöt ja ajankäyttö.  Perheen sisäisten suhteiden pohdintaan käytetään aikaa: uusia näkökulmia voi löytyä.  Ohjaajat ovat itsekin uusperheellisiä ja vertaisryhmäohjaamiseen koulutettuja. Vertaisryhmän aikana on lapsille on tarjolla ohjelmaa lomaohjaajien järjestämänä. Nuoria ajatellen lomakohteissa on runsaasti mahdollisuuksia harrastaa ja liikkua.

Miten hakea lomalle?

Lomatukihakemus tehdään Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n sivuilla
Sivustolta selviää myös lomien haun edellytykset ja valintaperusteet.

LINKKI LOMAHAKEMUSSIVULLE

HUOM! Suomen Uusperheiden Liitto ry ei vastaa lomatukihakemuksista eikä päätä, keitä lomalle valitaan. Suomen Uusperheiden Liitto ry:n kautta ei ole näin ollen mahdollista tiedustella lomalle hyväksymistä, vaan tiedustelut tehdään aina Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n kautta. 

Lomatuki myönnetään taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein. Jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti ja luottamuksellisesti. STEA:n antamien ohjeiden mukaan lomatukea voidaan myöntää korkeintaan kahden kalenterivuoden välein.

Kuka lomalle pääsee?

Uusperhelomien valintaperusteet ovat usein herättäneet keskustelua. Asiasta on puhuttu lomalaiset valitsevan Maaseudun Terveys- ja Lomahuollon kanssa, ja heiltä on saatu seuraavaa tarkennusta valintakriteereihin.

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry pisteyttää kaikki lomatukihakemukset ja tekee valinnat lomatuen saajista. Valinnassa käytetään taloudellisia, terveydellisiä ja sosiaalisia syitä, joita hakija on hakemuksessaan maininnut lomatuen tarpeen perusteiksi. Myös aikaisemmin saatu lomatuki vaikuttaa valintaan. Ensi kertaa lomatukea hakevat ovat etusijalla valinnoissa. Käytännössä ensikertalainen tarkoittaa sellaista perhettä, jolla edellisestä tuetusta lomasta on yli viisi vuotta.

Seuraavaksi pisteytetään sosiaaliset, terveydelliset ja taloudelliset perusteet tässä järjestyksessä. Suplin kokemuksen mukaan uusperhelomalle hakiessa kannattaa kirjata tarkkaan ja perusteellisesti nimenomaan perheen sosiaaliset perusteet, kuten haastava perhetilanne, lasten mahdollinen oireilu, pariskunnan voimakas tarve tavata samassa tilanteessa olevia pareja, yksinäisyys, sukulaisten, tuttavien ja verkostojen tuomat paineet, loman ja levon tarve, jaksaminen vanhempana ja muut mahdolliset erityishaasteet.

Terveydellisiä perusteita voivat olla esim. oma tai kumppanin masennus, lasten oireilu, muut mahdolliset diagnoosit ja kauankin aikaa sitten sairastetut sairaudet, mikäli ne vaikuttavat vielä tähän päivään. Terveydellisiä perusteita voivat olla myös uupumusoireet, työssäjaksamispaineet tai kotona olemisesta aiheutuvat stressioireet.

Lomakkeen hakemiseen kannattaa varata aikaa ja kärsivällisyyttä sekä pohtia, mitkä ovat juuri meidän uusperheemme haasteet, jonka vuoksi haemme tuetulle lomalle.

Koska uusperhelomia on vain kolme, eivät valitettavasti kaikki halukkaat mahdu mukaan. Onneksi joka vuosi loma voidaan kuitenkin taata noin 21:lle uusperheelle.

Koska lomalle tulee hakea?

Lomatukihakemus tulee toimittaa lomajärjestöön viimeistään kolme (3) kuukautta ennen toivotun loman alkamispäivää. MTLH:n hakusivuilta ilmenee kunkin loman viimeinen hakupäivä.

Koska lomalle pääsystä ilmoitetaan?

Lomatuen myöntämisestä ilmoitetaan ainoastaan lomatuen saajille. Kutsu lomalle lähetetään valituille noin kahta kuukautta ennen loman alkua MTLH:sta joko postitse tai hakijan antamaan/vahvistamaan sähköpostiosoitteeseen. Kielteisestä lomatukipäätöksestä ei ilmoiteta.

Mitä loma maksaa?

Tämän hetkisen hinnaston mukaan lomaviikoilla aikuisten omavastuuosuus on 25 €/vrk ja alle 17-vuotiaat lapset lomailevat ilman omavastuuta. Lomatukea ei myönnetä matkakustannuksiin. Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa tai perhekoon mukaisissa huoneissa/huoneistoissa, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö, yleinen vapaa-ajan ohjelma ja ryhmän ohjelma.

Lisätietoja

Suomen Uusperheiden Liitto ry ei vastaa lomavalinnoista, vaan sen tekee Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry. Mikäli haluat tiedustella valinnoista, ota yhteyttä suoraan Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:een. Myönteisestä lomapäätöksestä ilmoitetaan hakijalle noin 2 kuukautta ennen loman alkua. Kielteisestä päätöksestä ei ilmoiteta. Kyselyjä voi tehdä 2 kuukautta ennen haetun loman alkua arkisin klo 9.00 – 13.00 puh. 010 2193 460 tai sähköpostilla lomat (at) mtlh.fi. MTLH neuvoo myös loman hakemiseen ja lomatuen myöntämiseen liittyvissä asioissa.

Lomalla järjestettävien Voimaa Uusperheen Arkeen -kurssien suhteen voit olla yhteydessä vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin eija.saarikivi(at) supli.fi tai 040/ 689 0407450181

Kiinnostaako sinua toimia ohjaajana omilla tai muussa Sumen Uusperheiden Liiton toiminnassa?

Voit hakea ohjaajaksi tai ohjaajapariksi omille, mikäli olet käynyt Suplin vapaaehtoistoiminnnan koulutuksen. Seuraava koulutus alkaa 28.102022 . Voit lukea lisää koulutuksesta TÄÄLTÄ ja kysyä lisätietoja [email protected]/ 040 6890511

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry

Jaa: