Häissä tunnelataus on aina melkein käsin kosketeltavissa. Uusperheparin avioituessa tuota latausta voi  ja värittää ja kohottaa monikin asia. Miten huomioida lapset vihkimisessä? Myös uusperheen lapsille vihkiminen on tärkeä tapahtuma. Lapset voi huomioida ottamalla heidät mukaan jo vihkipuheessa. Kokemusten mukaan lasten huomioiminen vihkimishetkellä on  lähentänyt perhesuhteita ja lasten sitoutumista uuteen perheeseen. Ovatko myös sukulaiset, ystävät ja naapurit onnesta sykkyrällään hääparin puolesta, vai luikertelevatko menneisyyden varjot juhlaan? Miten uusi puoliso otetaan sukuun ja seurapiireihin, onko ero tai erot käsitelty myös anoppilassa? Lasten mukaan ottaminen  oli erään uusperheäidin mukaan selvä viesti myös sukulaisille ja tuttaville;  me olemme perhe…

Ja sitten vielä; kuka huolehtii, että nenäliinoja on tarpeeksi, kun kymmenenvuotias lukee äidille ja isäpuolelle tai isälle ja  äitipuolelle Korinttolaiskirjettä;


”Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään. Vaikka jakaisin kaiken omaisuuteni nälkää näkeville ja vaikka antaisin polttaa itseni tulessa mutta minulta puuttuisi rakkaus, en sillä mitään voittaisi. Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Rakkaus ei koskaan katoa. Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.”

Uusperheiden vihkikaava

Florence Schmitt, terapeutti ja tutkija Turusta marssi eräänä päivänä vuonna 2000 Suomen Uusperheellisten Liiton toimistoon ajatuksensa kanssa. Uusperheiden vihkikaava pohjaa tuohon hänen ajatukseen uusperheiden omasta vihkikaavasta, ehdotuksesta miten perinteiseen vihkipuheeseen voi lisätä uusperhetodellisuuden. Pasi Orava Oulusta mukaili avioliittokaavan nähtyään esimerkin uusperheparin siviilivihkimiskaavasta.

Esimerkki uusperheen avioliittokaavasta;

PAPPI: Ulla, kysyn sinulta, oletko valmis ottamaan rakkautesi piiriin Samin lapset, Vilman, Veetin ja Kallen ja auttamaan heidän isäänsä olemaan uskollinen isyydessään?
ULLA: Olen
PAPPI: Sami, kysyn sinulta, oletko valmis ottamaan suojelukseesi
Ullan lapset Mikon ja Jeremiaksen ja antamaan heille turvaa ja hyvän esimerkin?
SAMI: Olen
Kysymykset aviopuolisoksi ottamisesta sekä siunaus, johon kutsutaan myös lapset.
PAPPI: Polvistukaa nyt alttarille Jumalan eteen ja ottakaa vastaan siunaus uudelle perheellenne. Rukoilemme Sinua myös     tänne kokoontuneiden sukulaisten ja ystävien puolesta, että he esimerkillään ja teoillaan tukisivat tätä uutta perhettä niin, että siitä tulisi hyvä kasvualusta siinä eläville lapsille. Amen.

Esimerkki uusperheen siviilivihkimiskaavasta;

SIVIILIVIHKIJÄ: Ulla, kysyn sinulta, oletko valmis ottamaan rakkautesi piiriin Samin lapset, Vilman, Veetin ja Kallen ja tukemaan heidän isäänsä olemaan laajasydäminen     isyydessään?
ULLA: Olen
SIVIILIVIHKIJÄ: Sami, kysyn sinulta, oletko valmis ottamaan suojelukseesi Ullan lapset Mikon ja Jeremiaksen ja antamaan heille turvaa ja hyvän esimerkin?
SAMI: Olen
Kysymykset aviopuolisoksi ottamisesta sekä perhevahvistus, johon kutsutaan myös lapset.
SIVIILIVIHKIJÄ: Astukaa koko perhe eteeni ja ottakaa vastaan perhevahvistus uudelle perheellenne. Toivomme myös tänne kokoontuneiden sukulaisten ja ystävien puolesta, että he esimerkillään ja teoillaan tukisivat tätä uutta perhettä niin, että siitä tulisi hyvä kasvualusta siinä eläville lapsille.  

Uusperheen vihkikaava tuo näkyväksi perheenjäsenenten aseman osana perhettä

Ajatus uusperheen omasta vihkikaavasta on herättänyt paljon ajatuksia ja vaikkei sitä päätyisikään käyttämään, voi asian ajatteleminen auttaa hahmottamaan avioliittoa perheen erilaisista näkökulmista.

Mahtavaa että kumppani ajatteli samoin: Se on koko paketti tai ei mitään. Onneksemme pappi lähti innokkaana mukaan. Joka lapsella oli jokin tärkeä tehtävä seremoniassamme. Uusperheiden avioliiton kaava perheytti meitä voimakkaasti.
Mies, Etelä-Suomi

Ilman muuta me oltaisiin käytetty uusperheiden vihkikaavaa silloin aikoinaan, mutta ei tiedetty edes Suplin olemassaolosta silloin. Meidän perheen identiteetti oli silloin ihan hakusessa ja kuviteltiin olevamme suurperhe eikä uusperhe. Jos meidät vihittäisiin uudelleen nyt, uusperheen vihkikaava olisi varmasti suuressa roolissa meidän vihkimisessä.
Nainen, Pohjanmaa    

Pidän erittäin tärkeänä uusperheiden erityiskysymysten huomioimista vihkikeskusteluissa ja toimituksessa Muutenkin kirkossa voitaisiin mielestäni rohkeammin tunnustaa, että joskus parisuhteet vain päättyvät, eikä se mikään “synti” ole. Elämässä tapahtuu kaikenlaista, eikä kaikki kestä iänkaiken. Tärkeämpää olisikin huolehtia siitä, että erityisesti lasten turvallisesta kasvuympäristöstä voitaisiin huolehtia myös ero- ja uusperhetilanteissa ja että syyllistämistä, hyljätyksi tulemisen tunteita ja muuta ikävää voitaisiin näissä tilanteissa eri tavoin välttää tai lievittää
Pappi, Etelä-Suomi

Me koettiin että uusperheiden vihkikaava oli meille tärkeä.  Me nähtiin se niin, että jos ei ota suojeluksensa piiriin myös toisen lapsia, ei voida mennä naimisiinkaan.  Me ei enää pystytty menee kahdestaan naimisiin Kirkossa tajusin myös, että se oli suvulle merkki siitä, että meistä tuli ”meidän jengi” poppoo, porukka.
Nainen, Satakunta

Olemme olleet uusperheaviossa jo vuosia. Emme ole kovin uskonnollisia, mutta siviilivihkimisessäkin vastaavan tyyppistä kaavaa voisi käyttää. Erittäin harvoin lapset voivat olla mukana vanhemman häissä, uusperheessä se on mahdollista. Uusperhehäissä on kyse kaikkien perheenjäsenenten liittämisestä yhteen. Usein suvutkin pääsevat/joutuvat uusperheen onnen piiriin.
Uusperhemies, Oulun seutu

Jaa: