”Kaksi kotia, selviytyisopas vuoroasumiseen – teos vie lukijansa tutkimusmatkalla eroon ja sen jälkeiseen elämään vuoroasumisen näkökulmasta. Tutkimustieto yhdistettynä arjen konkretiaan sekä arvokkaaseen kokemusääneen luo arvokkaan kokonaisuuden, jonka äärelle jokaisen vanhemman, ammattilaisen ja päättäjän olisi tärkeä pysähtyä. 

Ero lapsiperheessä ei koskaan ole helppo paikka ja isojen, vaikeiden tunteiden keskellä tieto, konkretia ja vertaisuus voivat antaa aivan valtavasti voimaa selviytyä sekä ratkoa käytännön asiat lapsille parhaalla tavalla. Kaksi kotia, selviytymisopas vuoroasumiseen – teos tarjoilee kaivatun tietopaketin vuoroasumisesta ja siihen liittyvistä kokemuksista. Kirja toimii tärkeänä työkaluna tunnistaa ja hahmottaa lapsen näkökulmaa eron keskellä ja sen jälkeen. Samalla teos tarjoaa ammattilaisille välineitä ymmärtää, tukea ja kohdata monimuotoisia perheitä ja vuoroasuvia lapsia sekä heidän läheisiään paremmin. Meille päättäjille tämä mielenkiintoinen teos taas tuo kaiken edellä mainitun lisäksi tärkeällä tavalla näkyville sitä, mihin meidän tulisi keskittyä, jotta tämä maa olisi kaikenlaisille perheille asumisratkaisuineen yhdenvertainen paikka kasvaa, olla ja elää. Lapset ja nuoret ovat teoksessa vahvasti läsnä tuoden pysäyttävällä tavalla keskiöön sen kaikkein tärkeimmän, lapsen näkökulman. 

Eroa voi ajatella autiomaavaelluksena, johon kannattaa varata kaikille hyvät eväät mukaan. Uudenlainen maisema on edessä vaelluksen jälkeen.”

Pidän teoksen tavasta tuoda asiat esiin selkeästi ja sanoittaa paljon sellaista, joka arjessa jäisi ehkä muuten huomaamatta tai ääneen sanomatta. Näkyväksi tekeminen ja tapa tuoda vuoroasumista tavalliseksi osaksi yhteiskuntaa, voimaannuttaa lukijaa ja antaa mahdollisuuksia tarkastella eron jälkeistä elämää lapsen näkökulmasta. Kirjan vinkki- ja muistilistat antavat arkeen ja asioiden järjestämiseen konkreettista apua. Teoksen tulisi ehdottomasti löytyä myös jokaisen lasten, nuorten ja perheiden kanssa töitä tekevän ammattilaisen kirjahyllystä. Sillä kuten kirjoittajat teoksen lopuksi toteavat, on eron jälkeinen elämä mahdollisuus uuteen ja hyvään kunhan me aikuiset yhdessä mahdollistamme sen. ”

Kirjan on arvioinut kansanedustaja Sofia Virta. Sofia on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri, terapeutti ja uusperheneuvoja. Hän on aiemmin työskennellyt mm. lastensuojelussa.

Lisätietoja kirjasta ja tilauskaavakkeen löydät täältä

Jaa: