Tervetuloa #hullujenhuoneen sohvapalaveriin! Kuinka on toisessa kodissa viikko mennyt? Mitä toiveita on tälle viikolle? Mitä mukavia juttuja on tapahtunut, entä onko joitakin ikäviä asioita ollut?

Sohvapalavereista on tullut 8-henkisen vuoroviikkouusperheemme tärkeimpiä hetkiä. Kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus kaksi kertaa (keskiviikkoisin ja sunnuntaisin) viikossa tulla kuulluksi. Sohvapalavereissamme on itketty, naurettu, fiilistelty, kiitelty ja pyydetty anteeksi – niin aikuiset kuin lapsetkin. Kun jengiä on noin sata, tunteiden ja tapahtumien kirjo on valtaisa.

Meille on ollut puolisoni kanssa erityisen mukavaa huomata, kuinka lapset aina odottavat sohvapalaveria, ja kuinka helpottunut olo monesti kaikilla on palaverin jälkeen. Palaveri opettaa myös lapsille toisten kunnioittamista ja kuuntelun taitoa. Se on ennen kaikkea muodostunut kanavaksi ymmärtää muita perheenjäseniä entistä paremmin. Lapsille on ollut erityisen tärkeää, että myös “Pasi” (heinäkuussa syntynyt uusperhevauvamme, oikea nimi on Myrsky Mies Mainio) saa jokellella omat kuulumisensa.

Lapset saapuvat meille joka toinen maanantai, ja ensimmäinen palaveri on aina parin päivän sisäänajon jälkeen. Yleensä lapset kertovat keskiviikon palaverissa toisen vanhemman luona vietetystä ajasta, sekä esittävät ruokatoiveita tulevalle viikolle. Tälle pataljoonalle on BTW kustannustehokkainta tehdä kaikki ruoka ns. pitkästä tavarasta. Sunnuntaipalaverissa kerrataan “meidän” viikon ruusut ja risut, sekä olemme havainneet, että lapset ikään kuin valmistautuvat maanantaina alkavaan toisen vanhemman luona vietettävään viikkoon kasaamalla ajatukset kuluneesta viikosta yhteen.

Olemme vuoden yhdessäolon aikana luoneet pelisäännöt, jotka ovat kaikille lapsille ja aikuisille samat. Aina ei kaikki mene tietenkään aivan putkeen, perhepalaverissa kyllä varmasti myös aikuiset saavat asiallisen palautteen, mikäli joku asia on jotakin lasta jäänyt vaivaamaan tai loukannut.

Itse olen joutunut katsomaan peiliin ja tinkimään jonkin verran natsihenkisistä säännöistäni, ja ottamaan huomioon, että lapset ovat yksilöitä eikä valitettavasti virheettömiä kotityökoneita, vaikka näin salaa joskus toivoisinkin. Olen myös raivonnut sekä sanonut asioita lapsille ja puolisolleni, joita olen joutunut katumaan ja pyytämään anteeksi. Olen käynyt näiden asioiden ympärillä paljon painia itseni kanssa, ja tullut tulokseen että parempi opettaa lapsille että virheistä otetaan opiksi ja ettei kukaan ole täydellinen – eivät myöskään aikuset ja että anteeksipyyntö tulee “kiitos” -sanan ohella kuulua niin lasten kuin aikuistenkin sanalliseen arkkuun.

Jouduimme taannoin käsittelemään perhepalaverissamme lasten korviin kantautuneen hevosmiesten tietotoimiston välittämän huhun, jonka mukaan eräs katkera exä olisi vääntänyt lastensuojeluilmoituksen, jossa mm. kritisoitiin koko perheen Turkin matkallemme kehittämäämme #hullujenhuone -vaatemallistoamme siitä, että se vaarantaa lasten kasvua ja kehitystä sekä altistaa lapset kiusaamiselle. Noh, kaikista lapsista vaatteet olivat “kuus kautta viis” ja meille perheen “aikuisille” vaatteet auttoivat erottamaan koko jengin esimerkiksi lentokentällä kun kaikilla olivat samanlaiset bändipaidat ja lippikset.

Whatever, heitterit heittaa ja silleen. Vali vali. Tämä tarina ei kerro sitä, pitääkö huhu paikkansa. Päätettiin kaikesta huolimatta tehdä muidenkin lapsista kiusaamiselle alttiita ja avata nettikauppa meidän tuotteille, kun todella monet tytön ja pojan alut alkoivat randomisti kylillä kyselemään että mistä noita saa. Totesin jollekin rääväsuulle lapsiparalle, että venaa muutama kuukausi niin näitä saa netistä.

Asetettiin puolisoni kanssa deadline marraskuulle, valikoimaan tulee aluksi #hullujenhuone -paidat ja lippikset valkoisena, mustana ja pinkkinä. Kukin lapsista on saanut esittää tuotteita kaupan valikoimaan. Myynnin tavoitteena on saada hankittua kerätyillä voittovaroilla rahat kasaan ensi kesän reissua varten. Raha ei kasva puissa eikä muovilätkällä ulostettu Ottoautomaattiraha ole ilmaista.

Palataan nettikauppaan ja muihin päivän polttaviin aiheisiin marraskuussa. Mukavaa syksyä kaikille uusperheellisille, perheellisille ja perheettömille.

#hullujenhuone on meidän koti, vuoroviikkoinen uusperhe, mokaavien inhimillisten ihmisten perhetiimi, rokkibändi ja vaatemallisto, johon kuuluu kaksi “aikuista” ja kuusi lasta. Sattuu, tapahtuu, roiskuu ja räiskyy! Kiitos ja anteeksi. Näillä kahdella sanalla pärjää meillä jo pitkälle!

Tume on 38-vuotias järvenpääläinen yrittäjä, yrittäjäjärjestön puheenjohtaja, kuntapoliitikko ja 8-henkisen uusperheen isä, joka kirjoittaa tarinoita omasta sekä vähän muidenkin elämästä.

#hullujenhuone on koti, vuoroviikkoinen uusperhe, mokaavien inhimillisten ihmisten perhetiimi, rokkibändi ja vaatemallisto, johon kuuluu kaksi “aikuista” ja kuusi lasta. Sattuu, tapahtuu, roiskuu ja räiskyy! Kiitos ja anteeksi. Näillä kahdella sanalla pärjää #hullujenhuoneella jo pitkälle! 

Jaa: