Mitä eroa ja mitä yhteistä on ensiperheellä ja uusperheellä? Mitä oma perhe merkitsee kullekin perheenjäsenelle ja ketä uusperheeseen oikeastaan kuuluu? Tämä käsikirja antaa vastauksia moneen kysymykseen ja pistää pohtimaan ihmisten perhetilanteita ja -käsityksiä aivan uudelta kantilta. 

Erityisesti jos olet työsi puolesta uusperheiden kanssa tekemisissä, tämä käsikirja auttaa ymmärtämään dynamiikkaa ja monenkirjavia tilanteita uusperheissä. 

Joka perheessä on hyvä olla yhdessä sovitut pelisäännöt, joihin kaikki perheenjäsenet myös sitoutuvat. Uusperheessä ja erityisesti vuoroasuvien lasten kohdalla se vaatii toisaalta joustavuutta – toisaalta napakkaa asennetta ja omien rajojen vetämistä. Perheen autonomiaa on vaalittava ja toisaalta pohdittava mikä kompromissi olisi lasten sujuvan arjen kannalta toimivin. Ohjaksien on pysyttävä uusperheen aikuisten käsissä, vaikka samaan aikaan ex-puolisoiden, lasten toisen vanhemman ja eri sukujen kanssa pyritään tulemaan toimeen. Aina kaikki ei mene kuin Strömsössä ja sekin on ihan ok.

Kasvatustavat, tottumukset ja perheen traditiot voivat poiketa paljonkin ensiperheestä (tai aikuisten omasta lapsuudenperheestä) ja se vaatii kaikilta perheenjäseniltä mukautumista, uuden opettelua ja toisaalta ehkä myös jotain vanhan säilyttämistä. On hyvä tiedostaa, että kaikesta huolimatta ennen uusperheen alkuvaihetta on aina ollut menetys – ero tai leskeksi jääminen – joka vaikuttaa uusperheen jäseniin eri tavoin. Uusperhe on aina uuden alku, mutta myös oman perhehistorian kanssa on hyvä opetella elämään. 

Käsikirja valaisee hyvin eron jälkeisen yhteisvanhemmuuden sekä rinnakkaisvanhemmuuden käsitteitä. Huoltokiusaamisesta ja huoltoriidoista sekä oikeusprosesseista kirjoitetaan selkeästi, v.2019 uudistettu lapsenhuoltolaki ja lapsen oikeuksien sopimus mainitaan useaan kertaan. 👏

Uusperheen ABZ sisältää erilaisia harjoituksia oman pohdinnan tueksi sekä koskettavia kirjeitä monenlaisista elämäntilanteista. Tunnetaidot, mentalisaatiokyky ja erilaiset kiintymyssuhteiden mallit sekä stressin vaikutus näihin kaikkiin on käsikirjassa tiivistetty tietopaketiksi, jonka kertaaminen on paikallaan itse kullekin toisinaan! 

Kaikki perheet ovat tärkeitä ja jokainen perhe on omanlaisensa. Perheiden hyvinvoinnin tukemiseen kannattaa panostaa joka kunnassa. 

Mirka Soinikoski, Kansanedustaja, eduskunnan monimuotoiset perheet -verkoston pj

Jaa: