Blogi on kirjoitettu NEPU- neurokirjon parisuhde uusperheessä hankkeen tekemän kyselyn innoittamana ja sitä lainaten.

Tällä viikolla vietetään Uusperheiden viikkoa, jonka vuoksi on mielekästä pysähtyä hetkeksi neurokirjon uusparisuhteiden äärelle. Tiedetään, että neurokirjon parisuhteissa on kohonnut eroriski. Näin ollen on loogista, että uusien parisuhteiden myötä uusperheissä neurokirjon parisuhteita on paljon.

Jokainen parisuhde on omanlaisensa ja tämä pitää paikkansa myös neurokirjon parisuhteiden kohdalla. Neurokirjon vaikutukset parisuhteeseen riippuvat siitä, miten neurokirjo ilmenee toisella tai molemmilla parisuhteen osapuolilla. Tämä luo parisuhteeseen ainutlaatuisen yhdistelmän vahvuuksia ja haasteita, joihin uusperhe ja siihen liittyvät moninaiset ihmissuhteet, tuovat vielä oman lisänsä.

Tunne-elämän ja vuorovaikutuksen hankaluudet ovat usein parisuhteen kipupisteitä, kuului siihen neurokirjoa tai ei. Kyselyn vastaukset tekivät näkyväksi sen, että tunteiden intensiivisyys ja impulsiivisesti syttyvät raivon tuntee ovat asioita, joiden kanssa osa neurokirjon pareista joutuu tekemään töitä.

”Omat tunteiden heittelyt kuormittaa itseäni sekä puolisoani paljon. Se on raskasta!”

”Intensiivisyys asioissa haastaa ja väsyttää puolisoa ja itseäkin.”

”Kumppani on hyvin temperamenttinen, etenkin vihan tunteet ryöpsähtivät ja laantuvat nopeasti.”

Toisilla pareilla ongelmia parisuhteeseen tuo puolestaan haasteet sosiaalisissa taidoissa tai toisen taipumus vetäytyä.

                           ”Hän vetäytyy ja hänen tilannetajunsa on aika-ajoin heikko.”

Kuormitusherkkyys on neurokirjossa tyypillistä. Parisuhteessa tämä näkyi siinä, että kodin ulkopuolella kasaantuva kuormitus purkautuu helposti kotioloissa. Toisaalta parisuhde ja koti saattoivat olla turvapaikka, jossa sai olla täysin oma itsensä.

”Kodin ulkopuolella haasteet vaikeuttaa elämää ja kuormitus purkautuu kotona.”

”Kumppanini on ainoa, jonka seurassa en peittele piirteitäni.”

Toiminnanohjaukseen liittyvät haasteet ovat tekijöitä, jotka voivat kuormittaa erityisesti juuri neurokirjon parisuhdetta. Uusperheessä on paljon liikkuvia asioita ja aikatauluja, muistettavaa ja huolehdittavaa, jolloin tämän alueen haasteet voivat kuormittaa yhteistä arkea huomattavasti.

”Ajanhallinnan, toiminnanohjauksen ja kommunikaation haasteet etenkin kuormittavat arjessa paljon.”

rakkautta suurempaa on säätää loma- ajan aikatauluja kuuden aikuisen kesken
rakkautta suurempaa on säätää loma- ajan aikatauluja kuuden aikuisen kesken

Kyselyn vastauksissa tuli näkyväksi se, kuinka asioiden tunnistaminen ja aktiivinen toimiminen haittojen vähentämiseksi ovat tärkeitä parisuhteen hyvinvoinnille.

”Olen tehnyt töitä sen eteen, etten keskeytä miestäni, puhun hiljemmalla äänellä.”

”Apua haasteisiin olen saanut pitkästä nepsykuntoutuksesta, joten siksi tilanteeni on näin hyvä.”

Samoin hyväksytyksi tuleminen täysin omana itsenä, toisen tukeminen ja yhteinen me-henki näyttävät olevan hyvinvoivan uusparisuhteen ytimessä.

”Olemme löytäneet hyvät toimintatavat, jossa minun kuormittuminen ei pääse kovaksi ja pystyn hyvin palautumaan.”

”Hyvä ymmärrys toista kohtaan tukee parisuhdetta. Olemme tiimi ja teemme töitä sen eteen, että olemme parempi tiimi. Neurokirjon takia meillä ei ole sellaisia riitoja, mitä neurotyypillisissä parisuhteissa usein näkee.”

Uusperheiden viikolla on hyvä hetki kertoa omalle kumppanille, mikä hänessä on ihanaa ja itselle tärkeää. Katsoa omaa uusperhettä lempeästi ja lämmöllä. Sillä onhan niin, että se, mitä uusperheessä toteutuu, on parhaimmillaan #rakkauttasuurempaa.

Rakkautta suurempaa on ymmärtää, ettei toinen tee asioita tahallaan
Rakkautta suurempaa on ymmärtää, ettei toinen tee asioita tahallaan

#RakkauttaSuurempaa #NEPUhanke #EnemmänKaikkea #Uusperheidenviikko #Supliry

kirjoittajat Maarita Karhu ja Eija Saarikivi ovat NEPU- neurokirjon parisuhde uusperheessä- hankkeen hankesuunnittelijoita, luotseja ja vastuutyyppejä.

Jaa: