Vähintään joka kolmas perhe Suomessa on rakenteeltaan monimuotoinen. Myös uusperheissä monimuotoisuus on arkipäivää. Nykyiset etuusjärjestelmät eivät kuitenkaan riittävästi huomioi perheiden monimuotoisuutta.

Suomen Uusperheiden Liitto kantaa muiden lapsi- ja perhejärjestöjen kanssa huolta hallituksen esittämien sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksista lapsiperheisiin. Useat samanaikaiset leikkaukset sosiaalitukiin kohdistuvat pahimmillaan samoihin pienituloisiin lapsiperheisiin Sosiaaliturvan leikkauksien yhteisvaikutukset pahimmillaan lisäävät lapsiperheköyhyyttä ja vaarantavat lapsen oikeuksien toteutumisen.

Lasten vuoroasuminen virallistettiin lapsenhuoltolain muutoksessa vuonna 2019. Suomessa noin 110 000 lasta asuu kahdessa kodissa. Lapsen asumisjärjestely vaikuttaa sekä lapsen että vanhemman oikeuteen saada sosiaaliturvaa. Jo tällä hetkellä vuoroasumisen ja sosiaaliturvan yhteensovittamiseen liittyy useita ongelmakohtia, sillä perheet eivät tule kohdelluksi yhdenvertaisesti mm asumistuen suhteen.

Vuoroasumisesta puhutaan, kun lapsi asuu vähintään 40 % ajasta toisen vanhemman luona. Vaikka noin 40 000 lasta vuoroasuu, asumistukea voi saada vain se perhe, jossa lapsi on kirjoilla. Tällä hetkellä lapsi voi olla kirjoilla vain yhdessä kodissa. Etävanhemmat, joiden luona lapsi vuoroasuu, mutta ei ole kirjoilla, jäävät usein perhetilastojen ulkopuolelle yksin asuviksi. Pienituloisissa perheissä vuoroasumisen mahdollisuutta heikentää se, ettei vanhemmilla ole yhtäläisiä mahdollisuuksia asua lähellä lapsen toista kotia tai hankkia riittävän kokoista asuntoa. Lapsen vuoroasuminen onkin tavallisempaa, mitä paremmin toimeentulevia vanhemmat ovat.

Yhteiskunnan kaikkien rakenteiden tulee tukea vuoroasumista silloin, kun järjestely on lapsen edun mukainen ja lapsen hyvinvointia lisäävä. Vuoroasuminen tukee vanhempi-lapsisuhteen jatkumista, psyykkisen tunnesuhteen ylläpitämistä ja sitä kautta lapsen ja vanhemman hyvinvoinnin vahvistumista.

Suomen Uusperheiden Liitto toimii aktiivisesti puolustaakseen yhteiskuntaa, jossa lapsen edun ensisijaisuus huomioidaan kaikessa päätöksenteossa, kaikilla tasoilla. Vanhemmuuden yhteiskunnallinen arvostus, vanhempien ja lasten turvallisen suhteen tukeminen sekä ymmärrys sosiaaliturvan kokonaisvaikutuksista pitää olla päätöksenteon pohjana.

Tällä hetkellä vuoroasuvia lapsia ja heidän vanhempiaan ei kohdella yhdenvertaisesti yhdessä osoitteessa asuvien perheiden kanssa. Sosiaaliturvan tulee olla tasapuolinen kaikille lapsille, riippumatta vanhempien parisuhteesta ja asumisjärjestelyistä. Leikkausten yhteisvaikutusten arviointi on tärkeää toteuttaa huolella ja ajan kanssa. Kyse on lapsen edusta, sillä lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen sanoin, vanhempien resurssit ovat lapsen resursseja.

Jaa: