Lomaohjaajan ohjepankki löytyy täältä padletista:

https://sivis.padlet.org/eijasaarikivi/ema3wakyoj66lrb6

Lomaohjaus Tomin ja Sannan tavalla – rohkaisu lomaohjaajuuteen

Lomaryhmän ohjaamiseen valmistautuminen alkaa meillä jo kotona. Mukaan pakataan materiaalit (meillä lähtee mukaan suunnilleen kaikki paperitavara). Listalta löytyy ainakin: Isoja kartonkeja, tyhjää paperia, kyniä, tusseja. Lisäksi yksi asia, mikä on hyväksi havaittu, on se, että varaamme aikuisille oman huoneen, jos suinkin mahdollista. Tämä helpottaa ryhmän online suunnittelua, kun ei ole ylimääräisiä korvapareja ympärillä.

Lomapaikassa esittäydymme infotilaisuudessa, muutamalla sanalla kerromme ryhmästä, mainitsemme, että ryhmä on tarkoitettu vain aikuisille ja parina. Tietysti kannattaa kehua paikan ohjelma-antia varsinkin aamupäiville, jotta lapset ja nuoret mielummin niihin osallistuvat. Tämän jälkeen katsomme meille varatun tilan (yleensä infoon kuuluu opastuskierros) ja jos ne eivät ole ryhmän toimintaan soveliaita, pyydämme vaihtamaan. Tähän mennessä se on onnistunut aina.

Ensimmäisen ja toisen aamun ohjelma meillä on vakio. Nimikylttien teko, lyhyt esittäytyminen, uusperheatomien teko ja esittely. Tämä venyy yleensä toisen kurssiaamun puolelle ja siitä jatkamme uusperheen kehitysvaiheet ja ”hissin”. Tämä on jo monesti osallistujille suurta antia, kun uusperheen tapahtumat saavat nimen.

Toisen päivän loppu meillä ohjaajapariskuntana meneekin luovassa osuudessa. Poimimme atomeista kullekin perheelle/parille mielestämme pääasian läpikäytäväksi. Lisäksi osallistujat saavat pienet lappuset, joiden avulla he voivat esittää toivetta käsiteltävistä asioista.  Tulevia ryhmätuokioita varten meillä on siis mukana materiaalipankkimme, josta räätälöimme päivä kerrallaan alustukset / tehtävät / iltatehtävät / kotitehtävät. Välissä toki pitää kehittää uutta. Tuo suunnittelutyö on meille ainakin sangen kuluttavaa, joten menemme päivä kerrallaan – tällöin jää myös mahdollisuus reagoida ryhmästä nouseviin uusiin asioihin.

Joka lomapaikassa on ollut kopiointimahdollisuus ryhmäläisille jaettavaa materiaalia varten. Viimeistä aamua lukuunottamatta käymme läpi noita aiheita. Jos aika loppuu kesken, ja joku asia mielestämme pitäisi ryhmässä käydä, olemme välillä varanneet iltaselle tunnin-puolentoista ajaksi tilan, jossa läpikäydään kriittisiä asioita.

Viimeinen aamu on ollut meillä kepeämpi, palauttavampi, eteenpäin katsova. Olemme tuolloin piirtäneet kumppanille tyynyliinoja, tehneet yhteisiä unelmakarttoja tms. ja kerännet palautteet. Pääsääntöisesti on myös luotu whatsapp ryhmä (yleensä ryhmän toiveesta), joihin silloin tällöin tippuu palautetta aikojenkin päästä.

Voisi sanoa, että lomaryhmän jälkeen kotimatkalla olotila on väsynyt, mutta onnellinen. Lomaryhmän veto kyllä sujuu, kun on mukana avointa mieltä ja luovaa hulluutta 😊

Tomi Matila, Muhoksella 2.5.2022

Jaa: